Hus 33 | Containerparken

Viskningarna bland ropen, den gröna lungan mitt i stan – benämningarna är många när man ska beskriva det där lilla sköna avbräcket, platsen du inte visste att du längtar efter.

 

Strax söder om innerstaden ligger Stockholms just nu mest progressiva område – Slakthusområdet. Här byggs nu HUS 33 | Containerparken Slakthusområdet - rader av containrar med en struktur av ett system som bygger på en välkomnande mötesplats för samskapande, innovation och kreativitet i fokus med lika villkor för alla; ingen entré, åldersgräns eller dolda avgifter. Glädje, folkfest och inspiration. Ett roligt, inspirerande och spännande projekt av containers, stadsodling och allas delaktighet. Ett lustdrivet och praktiskt mikrosamhälle skapat utifrån våra planetära gränser. Med fokus på kultur, cirkularitet och återbruk är möjligt om vi gör det tillsammans. En visualisering av hur ett framtida samhälle kan se ut, en urban glänta.

 

Att kliva in på Containerparken är att mötas av en känsla av samhörighet och gemenskap. Enade i strävan att göra en insats för miljön och framtiden samtidigt som du har all möjlighet att njuta av livet, helt på dina villkor och förutsättningar kring tex kulturella verksamheter blandat med kafé, restauranger och gårdsförsäljning.

 

Här samsas idérika verksamheter, visionärer och cirkulära entreprenörer tillsammans med besökare av HUS 33 | Containerparken Slakthusområdet. Mötesplatsen i Slaktis, torget du saknat och en tillåtande frizon.

 

Innehållet och verksamheterna i varje container står Containerparkens medborgare för. Möt redan nu några av parkens olika medborgare:

 

Områdets restaurang, Kretsen, är en hyllning till kretsloppet med krögarparet Tomas och Klara Diederichsen (restaurangerna Garaget och Varvet). Matilda Haglund, masterstudent i Spatial Design på Konstfack, har format parkens gröna lunga. Här i den urbana gläntan hittar besökarna vildträdgården, trädgårdslandet, blomsterängen, örtträdgården, skogsgläntan och Gläntmästarboden.

 

Träffa även Third Culture Kids, ett pop-up konstgalleri i skärningspunkten mellan samtidskonst och medborgarliv. En pop-up som förstärker konstnärens röst och betonar konstens roll som en inkubator för en levande stadsmiljö.

 

Möt Maria Soxbo och Emma Sundh och deras REPEAT, en bubblande och cirkulär popup i ständig förändring där de låter sina besökare kliva in i framtiden för att upptäcka att den är krispig, smart och kreativ. Här samlas remake, utvald secondhand och svinn- och resurssmarta produkter under samma containertak.

 

Handelsträdgården Smedjans Trädgård från Mariefred tar sig till Slakthusområdet och öppnar upp en gårdsbutik med säsongens blommor, örter, grönsaksplantor, krukor, träd och mycket mer!

Cirkularitet omsätts i praktiken med parkens två servicecontainers. Här lämnar besökarna in det som önskas lappas och lagas medan besökarna kan umgås och spendera tid i parken. Ta en öl i kalsongerna medan du väntar på att jeansen blir klara hos områdets sömmerska. Det går bra att vänta med ölen byxlös!

Lek med dina barn på parkens aktiveringsytor för barn och unga medan mekanikern lagar barnvagnen.

Områdets second hand, RE:street, är noga kurerad streetmode av Per Norell och Andrew Naggenda. Per med erfarenhet av retail (Street Style, SNS och Caliroots) och Andrew med magasinet Altar och en bakgrund inom musik och streetkultur. Tanken med RE:street är att tillsammans med vintageåterförsäljare, samlare och privatpersoner, skapa ett innehåll av noga utvald second hand. Ett initiativ mot en mer hållbar modekonsumtion med minskat miljöavtryck och mer ansvarsfulla produktionsmetoder.

Områdets scen, presenteras och programmeras av parkens medborgare och deras vänner och riktar sitt fokus dagtid mot barn, unga och unga vuxna för att under den tidiga kvällen förvandlas till Stockholms bästa fria scen. Fullt utrustad och utan kostnad för varken besökare eller uppträdande.

Här råder en schysst atmosfär som visar hur faktisk förändring kan ske och fungera – en tillfällig lösning med långsiktig hållbarhet. Initiativmakarna Filip Adamo och Jonas Fläckerud berättar vidare:


- Vi vill med Containerparken inspirera och förändra. Det är en plats för alla, där vi kan mötas och fira en ny form av lustfylld aktivism och gemenskap. Medborgarna i parken är vår orkester och vi dirigenterna som nu äntligen får premiärspela första stycket ur en viktig berättelse som måste höras. Den om att endast tillsammans skapar vi en hållbar framtid. Och det här stycket svänger och ni kommer alla vilja sjunga med.

HUS 33 | Containerparken Slakthusområdet, Stockholm, slår upp plåtdörrarna inom kort och parken kommer att vara öppen året runt. För alla medborgare i vårt universum.

Välkomna.

Om Containerparken

Containerparken har i samarbete med Atrium Ljungberg getts möjligheten att etablera HUS 33 | Containerparken Slakthusområdet.


Testpiloten i projektet, Kruttornet | Containerparken Visby, fortsätter årligen under Almedalsveckan och HUS 33 | Containerparken Slakthusområdet är den första av planerat flera Containerparken runt om i Sverige och Europa.

Presskontakt: Petra Åkesson | T:+46-707520588 I E: petra@albakomm.se


Ladda ner:

Pressmeddelande som pdf

Pressbilder